Víno Cabernet Sauvignon
K romantickému večeru a dobré večeři patří výborné víno. To je daný fakt. A taky, že je z čeho vybírat. Ať si vybíráte podle barvy, chuti nebo sběru, téměř nikdy nešlápnete vedle. Vždycky se bude jednat o jedinečnou chuť. Dnes si nalijeme sklenku červeného vína zvané Cabernet Sauvignon. Než však víno ochutnáme, podíváme se, co o něm vlastně víme.
Cabernet Sauvignon je modrá odrůda révy vinné, z nichž se vyrábí právě to naše červené víno. Tato odrůda vznikla na francouzském území zkřížením odrůd Sauvignon Blanc a Cabernet Franc. U nás se pěstuje na Moravě a to hlavně v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti. Víno si vytváří svou chuť tím, že zraje velmi pomalu a s věkem se jeho kvalita zvyšuje. Proto je vhodné k dlouhodobé archivaci. Patří mezi čtyři celosvětově nejoblíbenější červená vína.
Teď se podíváme na to nalité víno v naší sklenici. Barvu bychom mohli popsat jako černofialovou či černogranátovou s občasným modrým nádechem. Když přičichneme, ucítíme vůni lesních plodů a černého rybízu, u dobrých ročníků i náznaky tabáku nebo hořké čokolády. A teď můžeme ochutnat. Na jazyku nás pohladí plná, mohutná chuť s příjemnými tříslovinami a kyselinami.
A co si k tomu dát dobrého ? Jak jistě víte, víno a dobré jídlo tvoří nerozdělitelný pár. Tento nápoj nejen že potrhuje chuť a vůni pokrmu, ale přidá k tomu velkolepý zážitek. Samozřejmě zde pořád platí nepsané pravidlo “Chutná, nechutná” a tím pádem, je zcela na vás, jaké víno si dáte.
Jak jsme už řekli, chuť Cabernet Sauvignon je plná a mohutná, proto se k němu doporučují kořeněná jídla. Dobře se skloubí s hovězí pečení, steaky, skopovým masem a zvěřinou. Pokud hledáte něco na zub, je vhodné k vínu podávat sýry. Pro Cabernet se přímo radí měkké sýry s bílou plísní nebo tvrdé kozí a ovčí sýry.
Tak co říkáte, chutná Vám ?